Röster från nuvarande praktikanter:

Ella Mulugeta
ella (1)
1. Vad har du studerat?
Jag har studieuppehåll från gymnasiet där jag studerade Sam beteende.

2. Vilka är dina intressen?
På fritiden håller jag på med rap, försöker producera beats och skriver mycket.

3. Varför sökte du praktikplats på Make Equal?
Det var min rektor på gymnasiet som tipsade mig om Make Equal för att hon trodde att det skulle vara ett bra sammanhang för mig att vistas i. Jag tycker också det är kul att se hur make equal arbetar på dagarna.

4. Har du några farhågor?
Eftersom jag är yngst så kändes det lite läskigt i början. Men jag har inga direkta farhågor utan tänker mest att det är kul.

5. Vad tror du att du kommer att få göra?
Jag tror jag kommer lära mig många saker och förhoppningsvis skriva mycket också!

 

Sanna HögströmIMG_1861 (1)

1. Vad har du studerat?
Jag har läst Genusvetenskap på både södertörn och SU, samt Medievetarprogrammet på södertörn.

2. Vilka är dina intressen?
Jag önskar jag kunde svara något spännande eller kreativt här, men om jag ska vara ärlig så upptas min fritid främst av att glo på serier…

3. Varför sökte du praktikplats på Make Equal?
Eftersom att jag har läst både Genusvetenskap och Medie- och kommunikationsvetenskap tänkte jag att Make Equal borde vara den ultimata praktikplatsen att få användning av, och testa mina kunskaper inom båda de  områdena. Plus att jag är himla imponerad över allt Make Equal gör.

4. Har du några farhågor?
Jag har alltid farhågor när jag ställs inför något helt nytt. Att jag inte ska kunna tillräckligt, eller att jag ska göra bort mig. Som tur är verkar alla så snälla, så jag tror det kommer gå bra!

5. Vad tror du att du kommer att få göra?
Jag tror att jag kommer att få lära mig massvis och ha riktigt roligt!

 

Fanny Lundgren10888544_10152919616266208_4833030192448250823_n

1. Vad har du studerat?
Jag har studerat ett kandidatprogram som heter Equality and diversity management på Lunds universitet, vilket innebär att en läser hälften genusvetenskap och hälften organisationsteori. Jag har också läst ett år genusvetenskap, sociologi, sexualitet, media & etnicitet, m.m. på UC Berkeley.

2. Vilka är dina intressen?
Jag är besatt av naturen och att fota den. Älskar också att kolla serier, måla mina och andras naglar, pyssla med keramik och inte minst att jobba med barn och unga! Det bästa är att diskutera ovanstående grejer i olika feministiska grupper på facebook! Kan vi tala om hur underbara vissa facebookgrupper är??!
3. Varför sökte du praktikplats på Make Equal? 
Jag har haft koll på Make Equal länge eftersom det är en organisation som arbetar med frågor jag brinner för på ett kreativt och smart sätt. Det känns som det perfekta stället för mig att lära mig hur en driver jämställdhetsprojekt mer konkret och framförallt en organisation att bli inspirerad av och utvecklas i!
4. Har du några farhågor?
Känns så tråkigt att skriva pga typisk kvinna men: är lite nervös för att jag inte ska räcka till eller hinna med det jag vill göra.
5. Vad tror du att du kommer att få göra?
Jag tror jag kommer få arbeta med olika nuvarande projekt och eventuellt starta upp något nytt (?), det hade varit så fett! Sen hoppas jag att jag kommer få hålla i/vara med på en utbildning och hjälpa till att översätta och utveckla material. Jag har liksom ingen aning om vad för exakta arbetsuppgifter som kommer att ingå i praktiken eller som görs en vanlig dag på Make Equal så det känns väldigt spännande!

 

Petra AnderssonPetra Andersson_fotot

1. Vad har du studerat?
Jag har studerat mediekommunikationsvetenskap riktat mot reklam – alltifrån strategiska grepp för att positionera ett varumärke på marknaden till vilka som får ta plats i media och varför. Jag har också studerat en del litteratur, lite retorik och genusvetenskap.


2. Vilka är dina intressen?

Jag tycker mycket om att resa och upptäcka nya platser och perspektiv. Efter att jag varit utbytesstudent i England har jag också blivit något av en anglofil, och därför åkt runt i både England och Skottland. Annars älskar jag mat, hänga med kompisar, läsa och titta på serier. Jag har också ambitioner om att jag en dag ska kunna sticka något annat än knövliga vantar. Som gammal hästtjej tycker jag också om att vara ute i naturen.

3. Varför sökte du praktikplats på Make Equal? 

Jag sökte praktik hos Make Equal eftersom jag kan kombinera det jag brinner för – att skapa ett bättre och rättvisare samhälle och leka med idéer och ord. Jag vill vara delaktig i kampen om ett jämlikt samhälle och medielandskap där alla finns representerade på lika villkor.

4. Har du några farhågor?

Mina farhågor är att jag inte ska trivas med uppgifterna jag blir tilldelad eller människorna runt omkring mig. Eller att jag göra jättemycket fel?! Troligtvis lär jag ju inte göra det, men det är en typisk nervös tanke.

5. Vad tror du att du kommer att få göra?

Jag tror att jag kommer få fokusera mycket på det språkliga och skriva alla möjliga typer av texter. Jag skulle också gärna vara delaktig i att spåna på idéer och kommunikationslösningar – till exempel till sociala mediekanaler.

 

Röster från tidigare praktikanter:

Sonia Bakloutijagvitskjorta

1. Vad gjorde du på din praktik?
Min roll var som kommunikatör & Digital strateg och man hann med många olika saker. Bland annat så tog jag fram en ny kommunikationsplan, gjorde en strategi för sociala medier, höll i workshops och tillsammans med de andra praktikanterna planerade jag och utförde kampanjer i sociala medier som #jämlikhetslöftet och #killmiddag.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal? 
Att man fick arbeta mycket under eget ansvar och att man fick så stort förtroende av Make Equal för sin kompetens. Vi fick mycket utrymme att komma med egna idéer och tankar till olika projekt. Och sist men inte minst: att man fick vara med och jobba med frågor som man brinner för.

3. Vad var den största utmaningen?
Det var dels att avgränsa arbetet och att lära sig lita på sina kunskaper och inse att man faktiskt har mycket kunskap att bidra med. I början kändes det svårt men mot slutet kände man att man faktiskt bidragit med något riktigt bra och att ens kunskaper räcker till.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Att det inte finns något att tveka över, bara sök! Man lär sig enormt mycket och personalen på Make Equal är underbara. Du kommer inte att ångra dig, bara ångra att du inte sökte 🙂

 

Fanny Värnbrink Forsmanfanny_malmo-15

1. Vad gjorde du på din praktik?
Min position var som projektmedarbetare. Jag har suttit mycket med texter och innehåll. Skrivit rapporter, remissvar, pressmeddelanden och jobbat lite med research. Men sen har jag också fått sitta och skapat upplägg för hemsidor, redigerat hemsidor, samt planerat och genomfört kampanjer. Och hjälpt till med rekrytering!

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Att jag har fått mycket ansvar i omgångar, och fått testa på att göra så mycket mer än vad jag först trodde jag skulle få. Det känns jättebra att ha fått stort förtroende, och att man inte ”bara” varit en praktikant.

3. Vad var den största utmaningen?
Att bli bekväm och våga ta plats. Det är lätt att förminska sig själv när en kommer in som praktikant och bara vill prestera. Så det tog ett tag att landa, men det var det värt.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Sök! Särskilt om du vill testa på mycket nya roliga saker och lära dig massa grymma grejer om jämlikhet. Gött häng utlovas garanterat!

 

Johanna KlingénIMG

1. Vad gjorde du på din praktik?
Jag gjorde min praktik som formgivare och mina huvuduppgifter har varit att ta fram grafiskt material till olika projekt ,sociala medier och kampanjer. Jag har även jobbat i team med de andra praktikanterna där vi tillsammans har fått ta fram olika kampanjer och ideér till sociala medier som exempel #killmiddag och #Jämlikhetslöftet.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Variationen! Ena dagen kunde vi sitta och planera en kommande kampanj tillsammans, och andra dagen sitta själv och ta fram formgivning på offerter. Jag har också uppskattat hur de tagit tillvara på ens kompetens och gett oss passande uppgifter utefter vad vi är intresserade av. Det har utöver arbetsuppgifterna också varit intressant att arbeta på en stiftelse med många olika projekt på gång vilket gjort att jag har fått en tydlig inblick i hur arbetslivet ser ut.

3. Vad var den största utmaningen?
Att testa nya saker och inse min egen kompetens. I början var det lite svårt att veta om min kunskap räckte till, men efter några veckor började jag landa och inse att allt gick bra. Mycket beroende på den pepp vi får av anställda och andra praktikanter!

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Jag tycker absolut att du ska söka! Ingen dag är den andra lik och dukommer lära dig enormt mycket och få ta mycket ansvar.

 

Ebba Örn

image

1. Vad gjorde du på din praktik?
Under terminen på Make Equal fick jag testa på massor av saker. Bland annat genomförde vi praktikanter två kampanjer tillsammans, först #jämlikhetslöftet och sedan #killmiddag. Jag gjorde även en hel del research och intervjuer för projektet Make Equal Musics hemsida och för Make Equals föreläsningar. Tillsammans med en annan praktikant gjorde jag även en film för killmiddag och roddade en del med hemsidan. 

2.Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det har förstås känts stort och inspirerande att omges av så kloka människor varje dag. Att Make Equal är en så liten organisation har också bidragit till att det känts som att allt vi praktikanter har gjort haft ett syfte och varit av nytta, aldrig ”bara för att”. Arbetsuppgifter, samtal och mycket eget ansvar har varit utvecklande och utmanande. Jag tror att jag behöver båda delarna för att känna mig stimulerad.

3. Vad var den största utmaningen?
Till en början hade jag svårt att hitta min roll som praktikant. Det är en lite luddig roll, generellt tycker jag. På samma gång som det är mitt första möte med arbetslivet (åtminstone där jag jobbar heltid på ett kontor), så finns det inte alls samma krav på en praktikant förstås, i hur vi presterar, i de förslag vi lägger fram etc. Dock har vi väl alla vissa förväntningar och krav inifrån, och det tog ett tag innan jag hittade en balans där. Vi har pratat mycket med varandra, både praktikanter och anställda. Det har skapat en förståelse för varandra som jag tror är helt avgörande i en organisation där man jobbar så nära varann varje dag.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Om du funderar på att söka bara gör det – bara sök! Jag har länge trott att jag behöver känna mig mer *klar* och kompetent innan jag vågar kasta mig ut i något som jag drömt om, eller för att jobba med folk jag beundrar. Men jag blir nog aldrig klar, och därför är det lika bra att börja göra det man vill med en gång.

 

Susanna LöfgrenFullSizeRender (2)
1. Vad gjorde du på din praktik?
Under min praktikperiod på Umeåkontoret arbetade jag främst med Make Equal Projects och Make Equal Music. Arbetet med Make Equal Projects bestod främst i att samordna kommunikationen med projektledarna, uppdatera information på hemsidan, matcha projekten med lämpliga mentorer och marknadsföra projekten via pressmeddelanden och info-utskick. I projektet Make Equal Music har jag främst arbetat med att ta fram en kommunikationsplan, lägga upp en strategi för den kommande plattformen och knyta samarbeten med relevanta aktörer för en kommande kommunsatsning. Utöver dessa två större projekt har jag fått hjälpa till med diverse uppgifter som utformning av texter och korrläsningar vid behov.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
Det absolut bästa med att göra praktik på Make Equal har varit att få vara en del av en grym organisation med fantastiska medarbetare! Jag har fått förtroendet att ansvara för större uppgifter och projekt vilket har varit otroligt lärorikt. Att få sätta sina kunskaper på prov i skarpa lägen har varit en god förberedelse för mitt framtida yrkesliv. Att dessutom få jobba i en verksamhet med en värdegrund som går i linje med mina egna värderingar och samtidigt få inblick i hur arbetet går till har varit väldigt givande och inspirerande.

3. Vad var största utmaningen?
Den största utmaningen för mig personligen var att inse att jag faktiskt har kunskaper som jag har erhållit från min utbildning – att jag faktiskt har nåt att komma med! Dessutom har det varit en utmaning att göra avvägningar gällande hur många uppgifter jag kan ta på mig för att hinna leverera resultat.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Bara gör det! Genom att göra praktik på Make Equal får du jobba med en hel del varierande uppgifter som du lär dig massor av. Min erfarenhet av att göra praktik i en liten organisation som Make Equal har också enbart varit positiv. Det ges utrymme för egna idéer och tankar och praktikuppgifterna anpassas i den grad det är möjligt utefter dina egna intressen. Så, sök, bara sök!

 

Fredrik LundbergFullSizeRender (1)
1. Vad gjorde du på din praktik?
Jag har fått göra research, skriva ansökningar, sköta kontakten med deltagarna i Make Equal Projects och försökt match grymma mentorer med alla grymma projektledare. Jag har också jobbat mycket med Make Equal Music. Jag medförfattade en kommunikationsplan och jobbade sedan främst med att kontakta verksamheter inför att arbetet med pilotkommun nummer två ska dra igång. Överlag så har jag fått jobba med saker jag ville och sådant som jag tycker är roligt. Jag fick till och med vara förste googlare ett tag och lösa diverse problem.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
Att få inspireras av alla drivna människor som gör saker istället för att fundera så mycket. I början var jag lite osäker på vad jag höll på med, men efter ett tag kommer känslan av att det man gör om dagarna behövs och att man bidrar till ett bättre och mer jämställt samhälle. Det känns bra!
3. Vad var största utmaningen?
Den största utmaningen var nog att våga lita på sina färdigheter och kunskaper, i alla fall i början. När man väl kommer igång så fattar man att man faktiskt kan en hel del.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Tveka inte! På Make Equal finns det alltid saker och göra. Är du intresserad av grafisk produktion, kommunikation eller opininonsbildning och brinner för jämställdhet så finns det oändliga möjligheter att göra bra grejer på Make Equal.

 

Kimberley Torchiapraktikkim
1. Vad gjorde du på din praktik?
Mina sysslor var väldigt blandade och varierade, jag gjorde allt från projektplanering (Make Equal Projects) till översättningar, extern kommunikation, research, korrekturläsning, marknadsföring på sociala medier och illustrationer. Eftersom jag fick ansvar och varierande uppgifter var min tid på Make Equal alltid stimulerande, oförutsägbar och rolig.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
Att jag fick möjlighet att växa i mina kunskaper och utöka min kännedom om jämlikhetsfrågor. Att man fick ansvar och möjlighet att själv forma de delar man var med och skapade. Miljön är också trygg och välkomnande, något som är viktigt för att jag skulle känna mig inkluderad på kontoret. Teamet var superbra och man blev alltid stöttad och peppad på kontoret.

3. Vad var största utmaningen?
Att ta mig an uppgifter jag inte hade utfört tidigare, jag fick testa mina kunskaper och se om det gick att genomföra. De flesta gångerna visade det sig att jag inte hade behövt oroa mig.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Sök! Det kommer bli en del av ditt liv som kommer få dig att växa och vidga dina vyer. Tveka inte om du är sugen!

 

Ebba DelsolEbba
1. Vad gjorde du på din praktik?
Allt möjligt! Jag arbetade mycket med bland annat Make Equals externa kommunikation, marknadsföring på sociala medier och grafisk design.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
Det bästa var att få vara med i de större projekten och få fria tyglar för skapandet, som exempelvis arbetet med Make Equal Projects där jag var med i både idéstadiet, utformade kampanjen och marknadsföringsmaterialet. Det var också kul att få följa med på olika panelsamtal och liknande.

3. Vad var största utmaningen?
Att det ibland kunde vara svårt att skilja på jobb och fritid samt att veta vilka arbetsuppgifter som skulle prioriteras först.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Sök! 🙂

 

Jonas Halléhnjonashallehn
1. Vad gjorde du på din praktik?
Under praktiken gjorde jag grafisk form för webben likväl som för tryck. Tog även fram en grafisk profil åt ett projekt, designade en webbplats och lärde mig extremt mycket.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
En av de bästa sakerna var att få möjligheten att utöva mina praktiska egenskaper inom grafisk form i arbetssituationer. Men även att ha haft möjligheten att kunna lyssna och diskutera i frågor kring jämlikhet, antirasism och inkludering.

3. Vad var största utmaningen?
Att göra den nya layouten på utbildningskoncepten. Det var det första ”egna” digitala grafiska element jag både designat, kodat och publicerat.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Att det finns oändligt med möjligheter att få göra saker för att på så sätt få arbetslivserfarenhet. Sen att en får diskutera intressanta och viktiga frågor mest hela tiden får ses som en stor bonus!

 

Julia Karlsson
1. Vad gjorde du på din praktik?julia
Under min praktiktid jobbade jag mest med projektet Gender Co – op för att jämställa musikscenen. Jag har bland annat varit med och utformat och testat en pilotversion av
det metodmaterial som som projektet är tänkt att resultera i. Jag har också fått chansen att genomföra workshops med unga musiker, ansvarat för kontakten med en illustratör, intervjuat/sammanställt goda exempel och träffat massor av smarta människor.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det bästa var att få möjligheten att vara en del i en så kompetent arbetsgrupp och känslan av att vi tillsammans faktiskt kan och gör skillnad. Det var också väldigt lärorikt att
få ta egna initiativ och ha eget ansvar för vissa uppgifter.

3. Vad var den största utmaningen?
Den största utmaningen låg i att avgränsa arbetet så att det gick att ro i land, samt att känna mig nöjd med det jag faktiskt fick gjort under min praktiktid.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Om du vill jobba med praktiskt jämställdhetsarbete och göra skillnad, tveka inte utan sök!

 

Caroline Carneros

1. Vad gjorde du på din praktik?caroline
Jag fick möjlighet att prova på flertalet varierande uppgifter under min fantastiska tid som praktikant. Bland annat fick jag stort ansvar i olika projekt, jag var med och
skrev artiklar,planerade events, arbetade med administrativa sysslor och mycket mer.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
Att jag fick praktisk erfarenhet av arbetslivet. Att jag fick lära mig otroligt mycket mer om jämställdhet och branschen inför framtiden. Bäst av allt har varit att få vara en del
av en driven organisation som gör skillnad.

3. Vad var största utmaningen?
Att inte alltid veta vad som ska prioriteras först, då detta är en organisation som har många bollar i luften samtidigt.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Sök sök sök! Det är en av de bästa terminerna i mitt liv och du som praktikant kommer lära dig så mycket. Du kommer utvecklas, både som människa och i din yrkesroll!

 

Maria Hansson

1. Vad gjorde du på din praktik?mariapraktikant
Första gången var jag mest med och kollade in verksamheten, var med på föreläsningar o.s.v, men jag fick också äran att vara med och utforma aktionsmaterialet, jag fick dessutom ringa runt och intervjua personer på olika verksamheter om deras arbete kring jämställdhet. Andra gången jag var på praktik fick jag utforma ett event som framförallt skulle rikta sig till tjejer, ett event med olika workshops och en speciell spelning med Frida Selander och Cleo. Jag fick också göra en film om ungdomars drömmar.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det bästa var att få så fria tyglar att göra ett eget projekt och att få professionell handledning när jag behövde hjälp.

3. Vad var den största utmaningen?
Den största utmaningen var att hitta besökare till eventet som var utanför Idas bekantskapskrets.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Om du väljer mellan att inte göra och att göra – gör! Det kommer att bli bland det bästa du gjort!

 

Anna Thomasson

1. Vad gjorde du på din praktik?anna thomasson
Jag gjorde praktik som projektledare för Fatta. När jag gjorde praktik var Fatta en kampanj som drevs av Make Equal och Femtastic. Min främsta uppgift som projektledare var att samordna och administrera Fatta:s ideella arbetsgrupp.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det bästa med att göra praktik på Make Equal var att allting kändes möjligt! De arbetar alltid utifrån ett lösningsfokus med ett outtröttligt driv i att uppnå förändring. Det gav mig var väldigt inspiration och gav mig många nya perspektiv. Jag uppskattade också att få såpass mycket ansvar som jag fick, det var väldigt utvecklande!

3. Vad var den största utmaningen?
Den största utmaningen under praktiken var att Fatta höll på att formas och omformas. Det var oklart vad som skulle hända med Fatta i framtiden och det hände väldigt mycket rent organisatoriskt under min praktik. Mycket av grunden lades för det Fatta är idag – en egen organisation. Det var en utmanande process att påbörja att lämna Make Equal och Femtastics trygga famnar och börja stå på egna ben, men jag lärde mig SÅ mycket under denna process.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Gör det! Är du intresserad av förändringsarbete på riktigt och vill utvecklas och utmanas är Make Equal en perfekt praktikplats!

 

Fanny Zingmark, Amanda Wänman & Cecilia Renlund

1. Vad gjorde ni på er praktik?queens-pressbild
Vi jobbade med vårt projektarbete som vi hade under gymnasietiden. Projektet gick ut på att skriva en bok vid namn Queens Of Norrland som handlar om kvinnliga förebilder i Norrland. Under praktiken fick vi guidning och stöd från Make Equal personal.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Den fantastiska peppen, inspirationen och all ny kunskap vi fick genom att genomföra ett projekt. Det var otroligt värdefullt för oss att få ha Ida som mentor. Den kunskapen vi fått under denna tid har också varit väldigt användbar i många senare sammanhang.

3. Vad var den största utmaningen?
Att pussla ihop alla bitar och göra en bra tidsplan. Det är så många olika delar som måste fungera i ett projekt, i vårt fall kunde det exempelvis handla om innehåll till boken, hitta samarbetspartners, söka bidrag och marknadsföra vårt projekt.

4. Vad skulle ni säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Kör! Det var det roligaste vi gjorde under hela vår gymnasietid! Det ledde till nya grymma bekantskaper och massa häftiga upplevelser.