Ny bok: Allt vi inte ser

november 30, 2022

osynligt arbeteI januari släpper vi boken “Allt vi inte ser – så påverkas du av det osynliga arbetet – hemma och på jobbet”. Men nu har vi fått chansen att erbjuda våra vänner, följare, samarbetspartners och kunder att köpa boken, signerad av författarna, som årets julklapp! 

Att kvinnan är projektledaren hemma och slasktratten på jobbet har debatterats och synliggjorts ett bra tag nu, men förändringen går ytterst långsamt och det förblir ändå på många sätt osynligt. 

“Ens chef kanske säger att arbetsplatsen är jämställd och jämlik. Men någonting sitter i väggarna och skapar orättvisa arbetsbördor eller osynliga hinder. Hur kan vi lösa det? Och går det att göra ekonomin i förhållandet helt jämställd, bortom att bara dela lika? Vi har bestämt oss för att undersöka just detta: Allt vi inte ser”, Ida Östensson ordförande på Make Equal och författare till boken tillsammans med Thor Rutgersson.

Faktum är att kvinnor i genomsnitt utför fem timmar mer obetalt hemarbete per vecka än sina manliga partners. Men det är inte bara i hemmet som kvinnor utför mer osynligt arbete än män. När det kommer till jobbet lägger kvinnor upp till 200 fler timmar per år på icke-meriterande arbete än manliga kollegor. Alltså, en hel månad – på saker som inte gynnar karriären.

Att jobba dubbelt, både hemma och borta, får givetvis konsekvenser. Det syns inte minst i den statistik som finns om utmattning, där kvinnor löper 41 procent större risk att drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa, enligt siffror från Försäkringskassan. Överlag är kvinnor sjukskrivna i större utsträckning än män. Det syns även i vem som till slut begär ut skilsmässa. Däremot återspeglas det inte i lönekuvertet eller i den framtida pensionen.

Boken varvar hård statistik och vardaglig igenkänning. Men framför allt vill vi att alla oavsett kön ska våga göra det osynliga synligt – och ge tips och verktyg för hur det med relativt enkla medel går att skapa förändring – för att vi alla ska få mer ork att skratta, älska och leva!

Vi är så glada över att kunna erbjuda er möjligheten att beställa boken före alla andra. Varför inte som årets julklapp till all personal, din partner eller någon annan? 

Maila emma@mondial.se om ni vill köpa en större upplaga. Vid större volymer fixar vi bra rabatt! 
Beställ boken HÄR!