Gör praktik hos oss i höst – 18, klicka här!

Röster från nuvarande praktikanter:

Lina Karlsson

Lina Karlsson1. Vad har du studerat?
Jag är just nu inne på sista terminen på Pol. kand-programmet i Uppsala, med inriktning på statsvetenskap. Jag har även läst en del sociologi!
2. Vilka intressen har du?
Jag har ett aldrig sinande intresse för jämlikhetsfrågor, vilket jag försöker få utlopp för både i plugg och jobb och olika typer av föreningsverksamhet. Jag älskar även att läsa och att skriva, i alla möjliga former. Jag har också, lite otippat, nyligen fått upp ögonen för att brodera och har precis startat en liten egen broderiklubb!
3. Varför ville du göra praktik på Make Equal? Vad ser du mest fram emot?
Just konceptet med praktiskt jämlikhetsarbete lockar mig väldigt mycket. Jag tror att Make Equal är den perfekta platsen för att omvandla sina kunskaper och sitt samhällsengagemang till faktisk handling. Make Equals värdegrund och målsättningar är också sådana jag känner att jag stolt kan ställa mig bakom. Dessutom är allt arbete de gör så otrolig viktigt. Att få vara en del av det känns jättehäftigt.
4. Har du några farhågor?
Ja, det känns läskigt att bryta sig ut ur den trygga universitetskokongen och faktiskt sätta sina kunskaper på prov svart på vitt. Särskilt när det ska ske bland så kompetenta och kloka människor som de som jobbar här. Sen är jag såklart orolig för det vanliga; att råka spilla kaffe på någon ny matta, att råka sätta igång larmet och sådant där annat jobbigt.
5. Vad tror du att du kommer att få göra?
Eftersom jag gör projektpraktik tror att jag kommer få vara med och arbeta med ja, just Make Equals olika projekt. Främst tror jag att jag kommer arbeta med Skärpning, som är ett projekt mot näthat!

 

Josephine Benerud Palm

Josephine Benerud Palm1. Vad har du studerat?
Just nu studerar jag sista året på kandidatprogrammet Digitala medier på Stockholms universitet.
2. Vilka intressen har du?
Jag har stort intresse för jämlikhetsfrågor och att skapa grafiskt material. På fritiden brukar jag rita en hel del men använder mig även av bild- och videoredigeringsprogram. Utöver det älskar jag att kolla på filmer och äta god mat.
3. Varför ville du göra praktik på Make Equal? Vad ser du mest fram emot?
Jag sökte praktik på Make Equal eftersom jag såg tillfälle att kombinera två intressen jag brinner mycket för, jämlikhetsfrågor och grafisk formgivning. Jag ser fram emot att få använda mina kunskaper i praktiken och utvecklas.
4. Har du några farhågor?
Jag har ingen arbetserfarenhet sedan tidigare vilket gör att jag känner mig lite osäker och rädd för att jag ska göra något fel.
5. Vad tror du att du kommer att få göra?
Jag tror att jag kommer få skapa grafiskt innehåll till Make Equals sociala medier och möjligtvis vara med och formgiva rapporter och olika projekt.

 

Josefine Pierre

Josefine Pierre1. Vad har du studerat?
Jag studerar just nu min sjätte och sista termin på kommunikatörsprogrammet på Södertörns högskola där jag tar en filosofie kandidatexamen.
2. Vilka intressen har du?
Så fort jag får chansen är jag huvudet först in i en ny bok, gärna en om dagen när tiden finns. Utöver att läsa böcker har jag även en framtida dröm att få skriva dem, självklart med temat fantasy eller science fiction. Utöver intresset för böcker är jag sällskapssjuk och tycker att tid spenderad med familj och vänner är tid väl spenderad.
3. Varför ville du göra praktik på Make Equal? Vad ser du mest fram emot?
Varför jag vill göra min praktik på Make Equal är enkelt, vem vill inte jobba för ett jämlikt samhälle? Kompetensen, projekten och arbetsmiljön kommer som stora plus i kanten.
4. Har du några farhågor?
Prestationsångest och jag går långt tillbaka och jag hoppas att den inte får för mycket utrymme. Jag kan också känna en liten rädsla över att detta blir första gången jag sätter teorin från skolan i praktiken och arbetar med allt jag lärt mig.
5. Vad tror du att du kommer att få göra?
Jag hoppas få jobba mycket med att skriva alla sorters texter för Make Equal, ju mer desto bättre! Som sidospår hoppas jag även få testa på att jobba med visuell kommunikation som film och bild.

 

Jessika Rogeland

Jessika Rogeland1. Vad har du studerat?
I år tar jag min kandidatexamen i Retorik med breddningsstudier i Genusvetenskap och Medieaktivism.
2. Vilka intressen har du?
Utöver intresset för samhällsfrågor och maktasymmetrier har jag ett brinnande musikintresse – jag sjunger, skriver och producerar min egen musik. Jag älskar även djur och natur.
3. Varför ville du göra praktik på Make Equal? Vad ser du mest fram emot?
Efter år av studier kliar det i fingrarna – jag vill vara en del av en organisation som aktivt tar ställning mot förtryckande strukturer. Min teoretiska kunskap är gedigen men jag saknar praktisk erfarenhet. Make Equal står högst på önskelistan över framtida arbetsplatser. Make Equal värdesätter utbildning och handfast arbete, vilket tilltalar mig som är en stor anhängare av kunskapsutbyte och dialog. Organisationen har en tydlig agenda och metod som dels är säljbar men som även når genom bruset och resulterar i kulturella förändringar. Jag ser fram emot att vara en del av ett fantastiskt kompetent och inspirerande arbetslag!
4. Har du några farhågor?
Jag lider av prestationsångest och det höga tempot kan möjligen ge till följd att en känner sig överväldigad! Med vilja och engagemang kommer en dock långt : )
5. Vad tror du att du kommer att få göra?
Jag tror att jag främst kommer att skriva och editera text!

 

Malin Averstad Ryd

Malin Averstad Ryd1. Vad har du studerat?
Jag håller på att ta en kandidatexamen inom mångfaldsstudier med genusvetenskap som huvudämne, och jag har precis kommit hem från en utbytestermin av kulturgeografi vid ett universitet i Manchester.
2. Vilka intressen har du?
Svarar samma som Malin, 10 år: Jag gillar att vara mina vänner! Annars gillar jag också att hålla på med improvisationsteater.
3. Varför ville du göra praktik på Make Equal? Vad ser du mest fram emot?
Jag tycker ofta att det lätt att hamna i negativa spiraler och bara fokusera på alla problem, och därför lockades jag av Make Equals praktiska jämlikhetsarbete. Det är inspirerande och kan faktiskt förändra saker till det bättre. Jag ser fram emot att få vara med i det arbetet och få möjlighet att omvandla teori till praktik!
4. Har du några farhågor?
Kanske att tiden inte kommer räcka till och att jag inte kommer känna mig ‘färdig’ när praktikperioden är slut, att jag vill göra mer.
5. Vad tror du att du kommer att få göra?
Jag kommer ha rollen som projektmedarbetare så jag kommer nog få vara med och planera och genomföra spännande projekt. Jag hoppas på att få inblick i hur förändringsarbete kan genomföras med olika fokusområden.

 

Röster från tidigare praktikanter:

Isa Eriksson168065_10
1. Vad gjorde du på din praktik?
Jag arbetade med den grafiska formen och hade hand om allt från delningsbilder till video och tryckbilder.
2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det var först och främst en trygg plats där alla behandlade varandra med respekt, sedan att få arbeta med det jag tycker är roligast i världen och samtidigt göra något viktigt!
3. Vad var den största utmaningen?
Det var en hektisk period och mycket material som skulle ut, men vi på kontoret stöttade varandra genom det.
4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Jag säger KÖR! Det blir ett minne för livet där du får vara med ett fantastiskt team och arbeta med det du tycker om.

Jennie SjödinJennie Sjödin
1. Vad gjorde du på din praktik?
Jag har jobbat med berättelsebanken Stories. Det har inneburit att jag jobbat med att utveckla och bredda innehållet, bl.a. genom att starta samarbeten med liknande projekt. Jag var också med och planerade och genomförde lanseringen av Stories.
2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Att få vara på en arbetsplats med så stark värdegrund, engagemang och med massa inspirerande människor! Också väldigt kul och lärorikt att få omsätta teoretiska kunskaper i praktik. Jag har känt mig sedd och det har alltid funnits en dialog om hur praktiktiden kan bli så bra som möjligt för mig.
3. Vad var den största utmaningen?
Att sätta sig in i ett redan påbörjat projekt och våga ta ansvar för dess utveckling. Ibland var det svårt att hitta balansen mellan att ta egna initiativ och att ha arbetet förankrat hos de anställda.
4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
För mig har praktiken varit både lärorik och rolig! Det är en väldigt tillåtande och inkluderande arbetsplats att testa sina kunskaper och utvecklas på.

Samuel BjörklundSamuel Björklund
1. Vad gjorde du på din praktik?
Jag jobbade jättemycket med #killmiddag där jag var med och tog fram de nya samtalsguiderna. I och med det fick jag ta ganska mycket ansvar för #killmiddag och ställa upp på intervjuer, arrangera killmiddagar, jobba med en bok, mm. Jag har fått jobba med olika projekt som varit i ansöknings-, uppstarts-, genomförande-, och avslutningsfaserna. Jag har även varit med och utvecklat Make Equal Stories en del. Sen har jag också blivit en jäkel på att koka bryggkaffe. Och att koda hemsidor. Och hur en beter sig på en arbetsplats.
2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Att få jobba med personer vars fokus är LÖSNINGAR. Alltså det är en sån tillfredsställande och samtidigt revolutionerande inställning till kamp att fokusera på lösningar. Det genomsyrar verkligen allt som Make Equal gör och det känns så himla bra att få jobba på det sättet. Att få ta den frustration som #metoo tog fram hos folk och presentera en lösning känns sjukt bra.
3. Vad var den största utmaningen?
Att utveckla min egna arbetsstil, teknik mm. Alltså hur ska jag hålla koll på uppgifter? Hur ska jag prioritera dem? Hur lång tid tar de? Hur jobbar jag bäst? Men det är något jag tror alla behöver gå igenom och vars bättre än på en praktik?
4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
GÖR DET!!! Det är så himla värt och jag hade verkligen inte kunnat göra ett bättre val. Ta chansen att lära dig hur en så briljant organisation som Make Equal jobbar. Jag fick så mycket ny kunskap, men blev samtidigt mycket säkrare på den kunskap jag redan hade! Och alltså det är fett sköna människor som jobbar här (nästan lika bra som alla praktikanter en får jobba med).

Mary Tecle
Mary Tecle
1. Vad gjorde du på din praktik?
På min praktik fick jag jobba med kommunikation och sociala medier. Där fick jag bland annat skapa inlägg, ta fram underlagsdokument och skriva kampanjtexter.
2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det bästa var att jag fick ta mycket ansvar och prova på flera olika arbetsuppgifter i ett riktigt grymt team!
3. Vad var den största utmaningen?
Den största utmaningen var att hinna göra allt jag ville på min relativt korta praktikperiod.
4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Kör på! Det kommer vara en grym upplevelse där du själv är med och styr.

Maija Inkala

Maija Inkala1. Vad har du studerat?
Jag har byggt ihop en egen examen med två huvudämnen – genusvetenskap och reklam & pr. Utöver detta har jag även läst medie- och kommunikationsvetenskap.
2. Vilka intressen har du?
Eftersom jag har turen att ha många helt fantastiska vänner så lägger jag mycket krut på att vårda dessa vänskapsrelationer. Jag älskar därför att dra ihop både myskvällar och middagar. Jag är inte heller den som är känd att tacka nej till en vernissagerunda eller utekväll – mitt mål är att försöka göra en kul grej om dagen! Efter många år inom skönhetsbranschen har jag även utvecklat ett gediget intresse för hudvård och gillar att pyssla med sådant även på min fritid.
3. Varför ville du göra praktik på Make Equal? Vad ser du mest fram emot?
Jag har alltid låtit mina egna värderingar styra kosan gällande vad jag vill sysselsätta mig med. Då jämställdhetsfrågor är något jag brinner för privat såg jag praktiken på Make Equal som en chans att få jobba rent konkret med dessa. Det jag ser mest fram emot mest är att få jobba med det som jag är utbildad inom och ser hur jag kan tillämpa dessa kunskaper i praktiken.
4. Har du några farhågor?
De senaste sex åren har jag jobbat inom samma företag och det känns därför pirrigt att göra något helt annat. Detta är också ett område som jag inte har någon arbetslivserfarenhet inom, så jag hoppas att jag lyckas ro det i hamn.
5. Vad tror du att du kommer att få göra?
Eftersom min praktikplats har inriktningen copy/sälj tror jag att jag både kommer få producera text och innehåll till Make Equals olika plattformer och kampanjer, samt granska den befintliga kommunikationen. Jag tror helt enkelt att jag kommer hålla på mycket med kommunikation! Mer specifikt än så vågar jag mig inte på att gissa, det återstår helt enkelt att se.

  

Frida Olofsson

Frida Olofsson1. Vad har du studerat?
Studerar just nu vid Human rights-programmet i Malmö och har tidigare en grundkurs i genus och ett år på Röda korsets folkhögskola
2. Vilka intressen har du?
Jag gillar att äta god mat, vara i naturen, sträck-titta på dokumentärer, umgås med varma människor, bo på platser och försöka få en förståelse för just den mijön, hur människor lever här samt få perspektiv på det egna
3. Varför ville du göra praktik på Make Equal? Vad ser du mest fram emot?
För att få arbeta rent praktiskt med jämlikhet och inkludering med en verksamhet som tydligt har gjort framsteg inom detta och visat på att det faktiskt är möjligt. Jag ser fram emot att få vara en del av detta, men också att utmana mig själv när det gäller att göra teori till praktik och få större erfarenhet av att vara en del i att leda projekt.
4. Har du några farhågor?
Att jag ska känna att jag inte har möjlighet att själv utmana/utveckla det jag egentligen skulle kunna. Eller att jag inte ska ha tillräckliga kunskaper eller att jag inte ska kunna göra något på grund av något hinder jag inte kan styra över.
5. Vad tror du att du kommer att få göra?
Skriva texter, nätverka, ta initiativ till nya events/projekt – mycket varierat kan jag tänka mig!

Marianne Ahnlund

Marianne Ahnlund1. Vad gjorde du på din praktik?
Jag fick vara delaktig i projekt och kampanjer ex. stories. Tagit fram broschyrer, lekt runt i filmprogram, illustrerat, gjort mönsterrapporter, samarbeta med andra praktikanter och pitcha nya ingångar till en än så länge hemlig kampanj… Men även varit på mingel, föreläsningar, och events.
2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
För mig var det oerhört värdefullt att få snabb feedback, och att få synligt resultat av mitt arbete. Men det bästa med att göra praktik hos Make Equal var att jag fick förtroende att experimentera och hela tiden få chans att utöka mitt intresseområde, i detta fall, film. Det har känts härligt och ärligt.
3. Vad var den största utmaningen?
Kommunikation, från att ha varit en design elev som får veckor på mig att jobba med enskild projekt till att få många snabba uppdrag och vara ansvarig över sitt arbete så olika arbeten
kommer in i rätt tid.
4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Om du vill jobba snabbt, få grymma grejer till din portfolio och samtidigt få följa detta awesome Make Equal gäng med lösningsfokuserade tänkande människor. Då är det rätt för dig! Omg, låter sponsrat, men på riktigt om du har chansen att praktisera med personer som har fina värderingar (enligt mig), vad är det som inte är gött med det? Ba göre!


Ella Mulugeta
ella (1)
1. Vad gjorde du på din praktik?
På praktiken fick jag göra olika saker. Mest fick jag skriva. Jag skrev en artikel tillsammans med Jon som också jobbade på Make Equal och sen fick jag hänga med på en del föreläsningar!
2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det kändes bra att jobba med frågor som jag är insatt i och känna att jag gör något för att förbättra. Det var också kul att bara känna på hur det är att jobba på en arbetsplats med sköna människor eftersom det var första gången för mig.
3. Vad var den största utmaningen?
Största utmaningen för mig var nog att jobba i ganska snabbt tempo och ibland kändes det lite stressigt.
4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Om du tycker mycket och har mycket åsikter kring hur samhället ser ut och vill få utlopp för idéer som du har så borde du söka praktik på make equal! Kör!!

  

Fanny Lundgren10888544_10152919616266208_4833030192448250823_n
1. Vad gjorde jag på min praktik? 
Min roll var som projektmedarbetare och jag gjorde väldigt mycket olika saker! Allt från skriva texter till sociala medier, mejl, hemsida och projektmedelsansökningar till utforma och testköra workshops! Jag jobbade främst med projekten Skärpning och Stories och med kampanjerna #killmiddag och #TimetoMakeEqual.
2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal? 
Jag tycker att det va väldigt kul att bli så inkluderad i de olika projekten! Att va med på möten med så många “kändisar” i branschen var underbart och inspirerande. Det var också väldigt kul att se hur en organisation som Make Equal fungerar i praktiken och se hur snabbt de jobbar när nånting händer i världen som kan kopplas till verksamhetens mission.
3. Vad var den största utmaningen? 
Jag är en person som behöver mycket struktur och det kunde ibland bli lite rörigt för mig eftersom jag var engagerad i många projekt drivna av olika anställda. Jag kunde uppfatta det som svårt att prioritera i mina uppgifter. Och sen är det ju det här med att lita på sin förmåga..
4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka? 
Praktik på Make Equal är skitbra om en vill utveckla sin förmåga att att jobba snabbt och nytänkande samt vill lära sig hur det kan vara att jobba med projekt och kampanjer!

  

Petra AnderssonPetra Andersson_fotot
1. Vad gjorde du på din praktik?
Under min praktik på Make Equal jobbade jag främst med projeketen Skärpning och och Det börjar med mig. Jag gjorde research, hjälpte till med säljstrategier och skrev texter för olika plattformar som utbildningsmaterial, mailutskick och sociala medier.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det bästa med att göra praktik på Make Equal var att jag fick kombinera det bästa jag vet; kreativt skrivande och praktiska lösningar för att göra världen bättre. Sammanhållningen var också väldigt varm och fin. Jag kände att jag snabbt blev en i gänget och att alla lyssnade på mina tankar och idéer.

3. Vad var den största utmaningen?
Den största utmaningen var också bland det bästa med praktiken – jag fick ta otroligt mycket ansvar och behandlades från dag 1 i princip som en anställd. Det tar ett tag att sätta sig in och känna sig trygg i sin roll, sen blir det bara roligare och roligare!

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Make Equal är en perfekt praktikplats för dig som vill omsätta allt du lärt dig i teorin i praktiken. Du kommer lära dig så otroligt mycket och vara med om massa kul! Som kronan på verket kommer du i slutet av varje dag känna att du gjort något meningsfullt samtidigt som du har roligt med fina kollegor. Sök bara sök!

  

Sanna HögströmIMG_1861 (1)
1. Vad gjorde du på din praktik?

Jag arbetade framför allt med formgivning, kampanjarbete och sociala medier. Jag var involverad i arbetet med Make Equals senaste projekt #Skärpning, har vidareutvecklat konceptet #Killmiddag och har gjort delningsbilder, posters, powerpoints och mycket annat.  Det har varit en bra blandning uppgifter och alltid funnits saker att göra!

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal? 
Jag har verkligen känt mig inkluderad i arbetet och av de som jobbar på Make Equal. Jag har behandlats som vilken anställd som helst och mitt arbete och mina åsikter har värderats lika högt som de andras. Dessutom är alla som jobbar här så otroligt snälla, öppna och tar emot nya medarbetare med öppna armar. Jag tror det kommer bli svårt att hitta en arbetsplats som är lika inkluderande som Make Equal! J

3. Vad var den största utmaningen?
En utmaning har varit att känna mig trygg i min roll och det jag kan prestera, utan att var självkritisk. Eftersom att jag har fått ta stort eget ansvar har detta varit något jag har fått jobba med. Gänget på Make Equal är dock väldigt bra på att stötta och peppa, så efter ett tag kunde jag känna mig säkrare på mig själv och mitt arbete!

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Att det är ett fantastiskt ställe att göra praktik på. Ett ypperligt tillfälle att utveckla sina kunskaper och samtidigt arbeta med jämlikhet. SÖK!

  

Sonia Bakloutijagvitskjorta

1. Vad gjorde du på din praktik?
Min roll var som kommunikatör & Digital strateg och man hann med många olika saker. Bland annat så tog jag fram en ny kommunikationsplan, gjorde en strategi för sociala medier, höll i workshops och tillsammans med de andra praktikanterna planerade jag och utförde kampanjer i sociala medier som #jämlikhetslöftet och #killmiddag.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal? 
Att man fick arbeta mycket under eget ansvar och att man fick så stort förtroende av Make Equal för sin kompetens. Vi fick mycket utrymme att komma med egna idéer och tankar till olika projekt. Och sist men inte minst: att man fick vara med och jobba med frågor som man brinner för.

3. Vad var den största utmaningen?
Det var dels att avgränsa arbetet och att lära sig lita på sina kunskaper och inse att man faktiskt har mycket kunskap att bidra med. I början kändes det svårt men mot slutet kände man att man faktiskt bidragit med något riktigt bra och att ens kunskaper räcker till.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Att det inte finns något att tveka över, bara sök! Man lär sig enormt mycket och personalen på Make Equal är underbara. Du kommer inte att ångra dig, bara ångra att du inte sökte 🙂

 

Fanny Värnbrink Forsmanfanny_malmo-15

1. Vad gjorde du på din praktik?
Min position var som projektmedarbetare. Jag har suttit mycket med texter och innehåll. Skrivit rapporter, remissvar, pressmeddelanden och jobbat lite med research. Men sen har jag också fått sitta och skapat upplägg för hemsidor, redigerat hemsidor, samt planerat och genomfört kampanjer. Och hjälpt till med rekrytering!

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Att jag har fått mycket ansvar i omgångar, och fått testa på att göra så mycket mer än vad jag först trodde jag skulle få. Det känns jättebra att ha fått stort förtroende, och att man inte ”bara” varit en praktikant.

3. Vad var den största utmaningen?
Att bli bekväm och våga ta plats. Det är lätt att förminska sig själv när en kommer in som praktikant och bara vill prestera. Så det tog ett tag att landa, men det var det värt.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Sök! Särskilt om du vill testa på mycket nya roliga saker och lära dig massa grymma grejer om jämlikhet. Gött häng utlovas garanterat!

 

Johanna KlingénIMG

1. Vad gjorde du på din praktik?
Jag gjorde min praktik som formgivare och mina huvuduppgifter har varit att ta fram grafiskt material till olika projekt ,sociala medier och kampanjer. Jag har även jobbat i team med de andra praktikanterna där vi tillsammans har fått ta fram olika kampanjer och ideér till sociala medier som exempel #killmiddag och #Jämlikhetslöftet.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Variationen! Ena dagen kunde vi sitta och planera en kommande kampanj tillsammans, och andra dagen sitta själv och ta fram formgivning på offerter. Jag har också uppskattat hur de tagit tillvara på ens kompetens och gett oss passande uppgifter utefter vad vi är intresserade av. Det har utöver arbetsuppgifterna också varit intressant att arbeta på en stiftelse med många olika projekt på gång vilket gjort att jag har fått en tydlig inblick i hur arbetslivet ser ut.

3. Vad var den största utmaningen?
Att testa nya saker och inse min egen kompetens. I början var det lite svårt att veta om min kunskap räckte till, men efter några veckor började jag landa och inse att allt gick bra. Mycket beroende på den pepp vi får av anställda och andra praktikanter!

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Jag tycker absolut att du ska söka! Ingen dag är den andra lik och dukommer lära dig enormt mycket och få ta mycket ansvar.

 

Ebba Örn

image

1. Vad gjorde du på din praktik?
Under terminen på Make Equal fick jag testa på massor av saker. Bland annat genomförde vi praktikanter två kampanjer tillsammans, först #jämlikhetslöftet och sedan #killmiddag. Jag gjorde även en hel del research och intervjuer för projektet Make Equal Musics hemsida och för Make Equals föreläsningar. Tillsammans med en annan praktikant gjorde jag även en film för killmiddag och roddade en del med hemsidan. 

2.Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det har förstås känts stort och inspirerande att omges av så kloka människor varje dag. Att Make Equal är en så liten organisation har också bidragit till att det känts som att allt vi praktikanter har gjort haft ett syfte och varit av nytta, aldrig ”bara för att”. Arbetsuppgifter, samtal och mycket eget ansvar har varit utvecklande och utmanande. Jag tror att jag behöver båda delarna för att känna mig stimulerad.

3. Vad var den största utmaningen?
Till en början hade jag svårt att hitta min roll som praktikant. Det är en lite luddig roll, generellt tycker jag. På samma gång som det är mitt första möte med arbetslivet (åtminstone där jag jobbar heltid på ett kontor), så finns det inte alls samma krav på en praktikant förstås, i hur vi presterar, i de förslag vi lägger fram etc. Dock har vi väl alla vissa förväntningar och krav inifrån, och det tog ett tag innan jag hittade en balans där. Vi har pratat mycket med varandra, både praktikanter och anställda. Det har skapat en förståelse för varandra som jag tror är helt avgörande i en organisation där man jobbar så nära varann varje dag.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Om du funderar på att söka bara gör det – bara sök! Jag har länge trott att jag behöver känna mig mer *klar* och kompetent innan jag vågar kasta mig ut i något som jag drömt om, eller för att jobba med folk jag beundrar. Men jag blir nog aldrig klar, och därför är det lika bra att börja göra det man vill med en gång.

 

Susanna LöfgrenFullSizeRender (2)
1. Vad gjorde du på din praktik?
Under min praktikperiod på Umeåkontoret arbetade jag främst med Make Equal Projects och Make Equal Music. Arbetet med Make Equal Projects bestod främst i att samordna kommunikationen med projektledarna, uppdatera information på hemsidan, matcha projekten med lämpliga mentorer och marknadsföra projekten via pressmeddelanden och info-utskick. I projektet Make Equal Music har jag främst arbetat med att ta fram en kommunikationsplan, lägga upp en strategi för den kommande plattformen och knyta samarbeten med relevanta aktörer för en kommande kommunsatsning. Utöver dessa två större projekt har jag fått hjälpa till med diverse uppgifter som utformning av texter och korrläsningar vid behov.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
Det absolut bästa med att göra praktik på Make Equal har varit att få vara en del av en grym organisation med fantastiska medarbetare! Jag har fått förtroendet att ansvara för större uppgifter och projekt vilket har varit otroligt lärorikt. Att få sätta sina kunskaper på prov i skarpa lägen har varit en god förberedelse för mitt framtida yrkesliv. Att dessutom få jobba i en verksamhet med en värdegrund som går i linje med mina egna värderingar och samtidigt få inblick i hur arbetet går till har varit väldigt givande och inspirerande.

3. Vad var största utmaningen?
Den största utmaningen för mig personligen var att inse att jag faktiskt har kunskaper som jag har erhållit från min utbildning – att jag faktiskt har nåt att komma med! Dessutom har det varit en utmaning att göra avvägningar gällande hur många uppgifter jag kan ta på mig för att hinna leverera resultat.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Bara gör det! Genom att göra praktik på Make Equal får du jobba med en hel del varierande uppgifter som du lär dig massor av. Min erfarenhet av att göra praktik i en liten organisation som Make Equal har också enbart varit positiv. Det ges utrymme för egna idéer och tankar och praktikuppgifterna anpassas i den grad det är möjligt utefter dina egna intressen. Så, sök, bara sök!

 

Fredrik LundbergFullSizeRender (1)
1. Vad gjorde du på din praktik?
Jag har fått göra research, skriva ansökningar, sköta kontakten med deltagarna i Make Equal Projects och försökt match grymma mentorer med alla grymma projektledare. Jag har också jobbat mycket med Make Equal Music. Jag medförfattade en kommunikationsplan och jobbade sedan främst med att kontakta verksamheter inför att arbetet med pilotkommun nummer två ska dra igång. Överlag så har jag fått jobba med saker jag ville och sådant som jag tycker är roligt. Jag fick till och med vara förste googlare ett tag och lösa diverse problem.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
Att få inspireras av alla drivna människor som gör saker istället för att fundera så mycket. I början var jag lite osäker på vad jag höll på med, men efter ett tag kommer känslan av att det man gör om dagarna behövs och att man bidrar till ett bättre och mer jämställt samhälle. Det känns bra!
3. Vad var största utmaningen?
Den största utmaningen var nog att våga lita på sina färdigheter och kunskaper, i alla fall i början. När man väl kommer igång så fattar man att man faktiskt kan en hel del.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Tveka inte! På Make Equal finns det alltid saker och göra. Är du intresserad av grafisk produktion, kommunikation eller opininonsbildning och brinner för jämställdhet så finns det oändliga möjligheter att göra bra grejer på Make Equal.

 

Kimberley Torchiapraktikkim
1. Vad gjorde du på din praktik?
Mina sysslor var väldigt blandade och varierade, jag gjorde allt från projektplanering (Make Equal Projects) till översättningar, extern kommunikation, research, korrekturläsning, marknadsföring på sociala medier och illustrationer. Eftersom jag fick ansvar och varierande uppgifter var min tid på Make Equal alltid stimulerande, oförutsägbar och rolig.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
Att jag fick möjlighet att växa i mina kunskaper och utöka min kännedom om jämlikhetsfrågor. Att man fick ansvar och möjlighet att själv forma de delar man var med och skapade. Miljön är också trygg och välkomnande, något som är viktigt för att jag skulle känna mig inkluderad på kontoret. Teamet var superbra och man blev alltid stöttad och peppad på kontoret.

3. Vad var största utmaningen?
Att ta mig an uppgifter jag inte hade utfört tidigare, jag fick testa mina kunskaper och se om det gick att genomföra. De flesta gångerna visade det sig att jag inte hade behövt oroa mig.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Sök! Det kommer bli en del av ditt liv som kommer få dig att växa och vidga dina vyer. Tveka inte om du är sugen!

 

Ebba DelsolEbba
1. Vad gjorde du på din praktik?
Allt möjligt! Jag arbetade mycket med bland annat Make Equals externa kommunikation, marknadsföring på sociala medier och grafisk design.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
Det bästa var att få vara med i de större projekten och få fria tyglar för skapandet, som exempelvis arbetet med Make Equal Projects där jag var med i både idéstadiet, utformade kampanjen och marknadsföringsmaterialet. Det var också kul att få följa med på olika panelsamtal och liknande.

3. Vad var största utmaningen?
Att det ibland kunde vara svårt att skilja på jobb och fritid samt att veta vilka arbetsuppgifter som skulle prioriteras först.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Sök! 🙂

 

Jonas Halléhnjonashallehn
1. Vad gjorde du på din praktik?
Under praktiken gjorde jag grafisk form för webben likväl som för tryck. Tog även fram en grafisk profil åt ett projekt, designade en webbplats och lärde mig extremt mycket.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
En av de bästa sakerna var att få möjligheten att utöva mina praktiska egenskaper inom grafisk form i arbetssituationer. Men även att ha haft möjligheten att kunna lyssna och diskutera i frågor kring jämlikhet, antirasism och inkludering.

3. Vad var största utmaningen?
Att göra den nya layouten på utbildningskoncepten. Det var det första “egna” digitala grafiska element jag både designat, kodat och publicerat.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Att det finns oändligt med möjligheter att få göra saker för att på så sätt få arbetslivserfarenhet. Sen att en får diskutera intressanta och viktiga frågor mest hela tiden får ses som en stor bonus!

 

Julia Karlsson
1. Vad gjorde du på din praktik?julia
Under min praktiktid jobbade jag mest med projektet Gender Co – op för att jämställa musikscenen. Jag har bland annat varit med och utformat och testat en pilotversion av
det metodmaterial som som projektet är tänkt att resultera i. Jag har också fått chansen att genomföra workshops med unga musiker, ansvarat för kontakten med en illustratör, intervjuat/sammanställt goda exempel och träffat massor av smarta människor.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det bästa var att få möjligheten att vara en del i en så kompetent arbetsgrupp och känslan av att vi tillsammans faktiskt kan och gör skillnad. Det var också väldigt lärorikt att
få ta egna initiativ och ha eget ansvar för vissa uppgifter.

3. Vad var den största utmaningen?
Den största utmaningen låg i att avgränsa arbetet så att det gick att ro i land, samt att känna mig nöjd med det jag faktiskt fick gjort under min praktiktid.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Om du vill jobba med praktiskt jämställdhetsarbete och göra skillnad, tveka inte utan sök!

 

Caroline Carneros

1. Vad gjorde du på din praktik?caroline
Jag fick möjlighet att prova på flertalet varierande uppgifter under min fantastiska tid som praktikant. Bland annat fick jag stort ansvar i olika projekt, jag var med och
skrev artiklar,planerade events, arbetade med administrativa sysslor och mycket mer.

2. Vad var det bästa med att göra praktik?
Att jag fick praktisk erfarenhet av arbetslivet. Att jag fick lära mig otroligt mycket mer om jämställdhet och branschen inför framtiden. Bäst av allt har varit att få vara en del
av en driven organisation som gör skillnad.

3. Vad var största utmaningen?
Att inte alltid veta vad som ska prioriteras först, då detta är en organisation som har många bollar i luften samtidigt.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Sök sök sök! Det är en av de bästa terminerna i mitt liv och du som praktikant kommer lära dig så mycket. Du kommer utvecklas, både som människa och i din yrkesroll!

 

Maria Hansson

1. Vad gjorde du på din praktik?mariapraktikant
Första gången var jag mest med och kollade in verksamheten, var med på föreläsningar o.s.v, men jag fick också äran att vara med och utforma aktionsmaterialet, jag fick dessutom ringa runt och intervjua personer på olika verksamheter om deras arbete kring jämställdhet. Andra gången jag var på praktik fick jag utforma ett event som framförallt skulle rikta sig till tjejer, ett event med olika workshops och en speciell spelning med Frida Selander och Cleo. Jag fick också göra en film om ungdomars drömmar.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det bästa var att få så fria tyglar att göra ett eget projekt och att få professionell handledning när jag behövde hjälp.

3. Vad var den största utmaningen?
Den största utmaningen var att hitta besökare till eventet som var utanför Idas bekantskapskrets.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Om du väljer mellan att inte göra och att göra – gör! Det kommer att bli bland det bästa du gjort!

 

Anna Thomasson

1. Vad gjorde du på din praktik?anna thomasson
Jag gjorde praktik som projektledare för Fatta. När jag gjorde praktik var Fatta en kampanj som drevs av Make Equal och Femtastic. Min främsta uppgift som projektledare var att samordna och administrera Fatta:s ideella arbetsgrupp.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Det bästa med att göra praktik på Make Equal var att allting kändes möjligt! De arbetar alltid utifrån ett lösningsfokus med ett outtröttligt driv i att uppnå förändring. Det gav mig var väldigt inspiration och gav mig många nya perspektiv. Jag uppskattade också att få såpass mycket ansvar som jag fick, det var väldigt utvecklande!

3. Vad var den största utmaningen?
Den största utmaningen under praktiken var att Fatta höll på att formas och omformas. Det var oklart vad som skulle hända med Fatta i framtiden och det hände väldigt mycket rent organisatoriskt under min praktik. Mycket av grunden lades för det Fatta är idag – en egen organisation. Det var en utmanande process att påbörja att lämna Make Equal och Femtastics trygga famnar och börja stå på egna ben, men jag lärde mig SÅ mycket under denna process.

4. Vad skulle du säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Gör det! Är du intresserad av förändringsarbete på riktigt och vill utvecklas och utmanas är Make Equal en perfekt praktikplats!

 

Fanny Zingmark, Amanda Wänman & Cecilia Renlund

1. Vad gjorde ni på er praktik?queens-pressbild
Vi jobbade med vårt projektarbete som vi hade under gymnasietiden. Projektet gick ut på att skriva en bok vid namn Queens Of Norrland som handlar om kvinnliga förebilder i Norrland. Under praktiken fick vi guidning och stöd från Make Equal personal.

2. Vad var det bästa med att göra praktik på Make Equal?
Den fantastiska peppen, inspirationen och all ny kunskap vi fick genom att genomföra ett projekt. Det var otroligt värdefullt för oss att få ha Ida som mentor. Den kunskapen vi fått under denna tid har också varit väldigt användbar i många senare sammanhang.

3. Vad var den största utmaningen?
Att pussla ihop alla bitar och göra en bra tidsplan. Det är så många olika delar som måste fungera i ett projekt, i vårt fall kunde det exempelvis handla om innehåll till boken, hitta samarbetspartners, söka bidrag och marknadsföra vårt projekt.

4. Vad skulle ni säga till den som funderar på att söka praktik på Make Equal?
Kör! Det var det roligaste vi gjorde under hela vår gymnasietid! Det ledde till nya grymma bekantskaper och massa häftiga upplevelser.